Friss hírek

Csipke terítőből csinos bevásárlótáska

Csipke terítőből csinos bevásárlótáska

Pakolgattam a textiles ládámban és ott várt rám néhány régi, kézzel készített csipke terítő. Tavaly nyáron örököltem őket és már akkor tudtam, hogy nem eredeti funkciójukban fognak a lakásban helyet kapni. A polcokat nem szívesen takargatom ilyen csipkékkel, az asztalon pedig nincs biztonságban az estére ott összegyűlő apró kacatoktól.

Találtam még a ládában egy kreatívkodásra vett alapanyag vászonszatyrot is. Ezt pár éve vásároltuk, de végül nem használtuk fel. Most jött el az ideje! 🙂

Az összegyűjtött hozzávalók tehát:

  • régi csipketerítő
  • sima vászonszatyor
  • varrótű, színben passzoló cérna (nekem ez vajszínű volt)

Hogyan készült?

A terítőt kicsit áztattam és kimostam, a vászontasakot is beavattam (nehogy később menjen össze). Mindkettőt kivasaltam. A vászonnál kicsit küzdeni kellett, mert sajnos alaposan kicsavartam és hagytam is száradni. Ezek után már képtelenség volt a gyűrődéseket szépen kivasalni. De úgyis használati tárgy lesz és gyűrődni fog, ezért nem küzdöttem tovább. 🙂 A vászon táska oldalainál az anyag nem volt eldolgozva, ezért mindkét oldalt elszegtem belülről cikkcakk varrással, hogy tartósabb legyen.

Csipkés táska készülAlapanyagok előkészítve

Gombostűvel feltűzdeltem a csipkét a táskára. Itt kicsit megijedtem, hiszen a terítő nem volt szabályos téglalap alakú, a tűzés során csúszott-mászott, a sarkai megnyúltak és az oldala közepén kevésbé volt rugalmas az anyag. De reméltem, hogy majd a varrásnál ezen tudok alakítani.

Csipkés táska készülA csipke feltűzve

Kiválasztottam a színben megfelelő cérnát. Mivel a terítő már nem volt hófehér és a vászon is vajszínű, így egy ilyen színű cérnát használtam. Ezzel teljesen láthatatlan lesz a varrás. Madárcsicsergésben és napsütésben kezdődhetett a munka! Mivel minden öltésnél oda kellett figyelni a csipke mozgására, mindkét kezemre szükségem volt. De a táskát nem akartam azért szétbontani, hogy könnyebb legyen a varrás. Valahogy el kellett emelni a táska felső oldalát az alsótól, nehogy véletlenül összevarrjam őket. Pont kéznél volt a kertben egy tollasütő, ami tökéletesen ellátta ezt a funkciót. Így a bal kezemmel fogtam a terítő egy-egy apró fodrát, a jobbal pedig öltögettem.

Csipkés táska készülA terítő felvarrása kézzel

Egy-két óra öltögetéssel telt, de így sikerült a téglalap formát megtartanom. Apró öltéseket használtam, hogy a belsején se akadjon bele a varrásba semmi  a használat során. Körben a legszélén varrtam végig a terítőt és a minta közepén a kis négyzetnél is körbeöltöttem, hogy jobban rögzítsem a vászonhoz.

Ilyen lett az én legújabb csipkés szatyrom:

Csipke táska készülElkészült a csipkés bevásárlótáska

Már mehetek is vásárolni! 🙂 Ha kis táskában viszem magammal a szatyrot, akkor kifordítva teszem el, hogy a csipke biztonságban legyen. Ugye milyen egyszerű? És így két dolog már nem a ládában lapul, hanem újra használatban van. A vászon szatyrot te is meg tudod varrni, de nekem most épp volt egy itthon. Bármilyen színben gondolkodhatsz, nagyon jól mutat a csipke a színes textilen is. Próbáld meg te is!

(Visited 98 times, 1 visits today)

Hozzászólás küldése

A megadott e-mail cím nem jelenik meg.


*