Friss hírek

Egy üzenőtábla kalandos születése

Egy üzenőtábla kalandos születése

Újabb régóta tervezett újrahasznosítást sikerült megvalósítanom. Az első Redekor munkám ennek a macis képnek a párjából készült. Most ez a macicsalád is kikerült a fa képkeretből, hogy az újra a falat díszíthesse itthon.

falitabla01
Már több ügyes kezű bloggernél láttam, hogy az üveg felület hátulját festik be dekor festékkel és azt a keretbe visszatéve a külső üveg felületre írnak fehér táblafilccel. Ez az ötlet nagyon megtetszett és jól jönne az előszobába egy kis üzenőtábla.

A képen kívül ezeket az alapanyagokat szedtem össze:

  • fekete matt dekorfesték (Pentart acrylic paint matte)
  • okker színű dekorfesték (DEKA Color Matt Acryl)
  • ecsetek

Hogyan készült?

Szétszedtem a képet és az üveget alaposan letisztítva előkészítettem a festésre.

falitabla02

Bátran hozzáfogtam a festéshez. A kis üvegből viszonylag kis ecsettel festettem, így viszont csíkosra sikerült a festett felület. De nem ijedtem meg nagyon. Reméltem, hogy a másik oldalon majd szép egyenletes lesz a fekete szín.

falitabla03

Azonban az üveget felemelve és megfordítva sok helyen nem fedett jól a festék, ahogy a képen is látszik, átjött a fény. De ekkor még nem csüggedtem, száradás után újabb rétegben is átfestettem az üveget. Sajnos azonban ez sem segített. Valahogy az üveg felületén a fekete festék alatt buborékszerű foltok maradtak, amit már sehogy sem tudtam eltüntetni.

falitabla04

Ekkor egy nap gondolkodási időt adtam magamnak. A következző napon már meg is lett a megoldás:

  1. A másik macis képből ékszertartó készült, így annak az üvegét gondosan eltettem korábban. Mivel két egyforma méretű képről van szó, így ott várt a fiók mélyén a másik üveg 🙂
  2. Ez a dekor festékes dolog nekem nem megy, újabb technika után néztem. A kreatív boltban a fekete üvegfestéket javasolták (Pentart glass paint solvent based) és ez logikusnak is tűnt. Már annyira beleéltem magam, hogy lesz egy ilyen táblám, hogy megvettem a kis üveges fekete festéket és hozzá az oldószert is.

De még az újabb fekete maszatolás előtt a letisztított natúr fa keretet okkersárga színűre festettem. Ez a festés már igazi sikerélmény volt, a fára természetesen nagyon szépen és egyenletesen fogott a festék:

falitabla05

Este már nagyon kíváncsi voltam, milyen lesz az üvegfestékkel dolgozni, így egy újabb alapos tisztogatás után hozzá is fogtam a munkához. Ezen az üvegen volt egy apró anyaghiba, de így is örültem a második esélynek. Sajnos az esti fényekben nem fotóztam munka közben. De itt is ijesztő volt az első eredmény. Ez a felület is nagyon csíkos lett és ezen is több helyen átszűrődött a fény. Egy hosszabb száradás után még egyszer javítgattam a legvilágosabb foltokat, de az alkoholos festék szagát nem nagyon bírtam. Így lesz ami lesz alapon békén hagytam az egészet egy éjszakára.

Reggel pedig a két “nem tökéletes”, de azért fekete üvegből választottam. A képen látszik, hogy az üvegfestékes változat sokkal élénkebb fekete színű. És a festetlen oldaláról nézve kevésbé tűnt csíkosnak:

falitabla06

Mindkét üveg tartogatott még egy kellemetlen meglepetést. A teljes száradás után a sima oldalukat nézve mindkettőn megjelent az egyik oldalon egy pár centi széles csík. Abban biztos voltam, hogy ez nem a tisztítás hibája és nem is a festés okozta. Az a gyanúm, hogy korábban érte a képeket tartósan erős fényhatás, ami a fekete festékkel láthatóvá vált. Más ötlet nem nagyon jut eszembe, mi okozhatta. De ezzel már nem volt mit tenni.

Azért biztosítékként egy fekete kartonból vágtam még egy hátlapot az üveg mögé, nehogy a világos karton néhol előtűnjön:

falitabla07

Amikor bekerült az üveg és a hátlap a keretbe, már egész mutatósan nézett ki. Az a bal oldali hosszanti sáv sajnos nem árnyék, hanem a korábban említett fekete csík. A bal alsó sarok felé pedig ott van egy kis fehér pötty, ami az üveg hibája:

falitabla08

Már nagyon vártam, hogy felbonthassam a papírboltban vásárolt fehér táblafestéket és írhassak az üvegre 😀

falitabla09

A festéket tényleg könnyen le lehet törölni az üveg felületről, de azért vigyázni kell a törlésnél, mert  papírtörlővel is kicsit szétkenődhet. A képkeretet azért érdemes kihagyni! Ez lett a végső helye az előszobában:

falitabla10

Ez a projekt most nem volt a legsikeresebb. Ha értesz a festékekhez és a festési technikákhoz, biztos fogod a fejed, mennyit hibáztam 🙂 De a végeredmény nekünk tetszik és végre újra előkerült egy doboz aljáról és új életet kezd egy hasznos tárgy az otthonunkban. Még a bal oldali sávnak is kitaláltuk a funkcióját: ha tennivaló listát írunk, oda kerülnek a számok vagy pipák 😀

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

(Visited 63 times, 1 visits today)

Hozzászólás küldése

A megadott e-mail cím nem jelenik meg.


*