Friss hírek

Plüss bálna készült a használt nadrágból

Ha jól emlékszem, két hónapja láttuk a tv-ben ezt a bálnás filmet. A filmben környezetvédők küzdenek a csapdába esett bálnákért, de sajnos a kis bálnát, Benőkét nem sikerült megmenteni. Ebből itthon nagy szomorúság lett, így még este, a film után megígértem a legkisebbnek, hogy lesz majd neki saját Benőkéje 🙂

A türelem pedig végre meghozta a gyümölcsét! Elkészült a plüss  bálna és már használatban is van 😀

Amikor elhangzott az ígéret, már akkor tudtam, hogy nem fogunk boltban hatalmas és drága plüss állatot venni. De rákerestem a neten, mit lehet kapni “bálna” néven. A legtöbb játék valójában nem is bálna volt, keveredtek a delfin- és cápa vonások a bálnáéval. Nagy nehezen találtam két olyan képet, amik már egészen bálna formájú plüss figurát ábrázoltak. Ezeket lementettem, majd egy ideig pihent a projekt.

Hogyan készül a bálna?

Jó pár hétig azon törtem a fejem, milyen anyagból lenne jó megvarrni a bálnát. Kicsit foltos és szürke textilre volt szükségem, de nem nagyon találtam ilyen puha anyagot. Végül a nagymama ötlete mentett meg minket: felajánlotta az egyik elhasznált szabadidőnadrágját, ami szürke színű, kicsit cirmos hatású volt.

Ez volt tehát a kiinduló állapot:

Közelről az anyaga így néz ki:

A nadrágot az oldalvarrások mentén szétvágtam, így két szép nagy részből dolgozhattam. Amikor végre előttem volt már az alapanyag, következhetett a szabásminta elkészítése.

A denevér párnához hasonlóan most is csak néhány fotó volt a segítségem, a képernyőt bámulva próbáltam felrajzolni a bálnánk testének részeit. Mivel a bálnák igen nagyok, én is úgy döntöttem, a lehető legnagyobb méretben készül a mi plüssünk.

Felrajzoltam és kiszabtam a részeket, majd ellenőriztem, minden bálnakellékre gondoltam-e:

Először az apróbb részeket (uszonyok, farok) varrtam össze, majd kifordítottam őket:

Most következett a legnehezebb rész. A bálna hasára hosszanti irányban bordákat kellett varrnom. Szerencsére jól sikerültek:

Jöhetett a háta, ami két külön részből készült, hogy a bálna teste kicsit púpos legyen. A két felső részt felül egy vastag külső varrással varrtam össze. ez lett a háta mintája. Majd összeállítottam a bálna részeit. Itt kellett a legjobban figyelni, hogy az oldalak összevarrásakor minden uszony jó helyre és kívülre kerüljön.

Most kellett életet lehelni a bálnába. Tömőanyagra volt szükségünk, azért felkutattuk otthon a már nem használt kispárnákat. Először két szivacsos belsejű párna belsejét tömködtem a bálnába, de nagyon csúnya rücskös lett a felszíne az apró, szögletesre darabolt szivacsoktól. Ez nem tetszett, így kiszedtük az összes szivacsot.

Szerencsére volt otthon olyan régi párna is, amiben vatelin bélés volt. Ezeket tépkedtük apróbbra és ez már puha, formázható testet adott a plüssnek. A szájnyíláson keresztül tettük be a vatelint, így a végén a száj bevarrásával zártam be a testet. Kicsit “harcsa”-szájnak tűnik, de a minta plüssökön is ilyen volt a szája:

Már csak két egyforma fekete gombot kellett a fiókban keresnem, és…

Íme, elkészült a mi Benőkénk:

Benőke nagy becsben van, nappal a fél kanapét, éjszaka pedig a fél ágyat elfoglalja. 😀

(Visited 73 times, 1 visits today)

Hozzászólás küldése

A megadott e-mail cím nem jelenik meg.


*